BOSILJAK

Opis biljke:
Bosiljak je jednogodišnja mirišljava, zeljasta biljka koja izraste u visinu od 30 do 40 cm sa razgranatom stabljikom. Listovi su jajoliki na dugim peteljkama i na kraju šiljasti. Mali, beli, dvousnati cvetovi nalaze se u gornjem delu stabljike. Cvetovi se razvijaju u velikom broju u gornjem delu stabiljke. Višebojni su, beli, ružičasti ili purpurni. Cela biljka ima prijatan miris i aromu.

Stanište:
Pradomovina bosiljka ja Indija. Bosiljak je poznata i cenjena lekovita i začinska biljka . Prema nekim starim zapisima na prostoru srednje Evrope preneli su ga monasi u 12. veku. Na novim prostorima vrsta se udomaćila i uzgaja se u vrtovima. U južnim delovima Evrope ponegde se može naći i van vrtova. Za uzgoj bosiljka potrebna su gnojena tla bogata humusom, zatim sunčana i od vetra zaštićena staništa. Biljka je naročito osetljiva na niske temperature, a ne podnosi ni zalivanje hladnom vodom.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se upotrebljava cela biljka sa semenom .Do sada utrvdjene lekovite i delotvorne materija su: eterična ulja, cineol metil-kalvikol, tinol lineol, kamfor, jedan glikozid i kiseli saponin, kao i niz drugih još nedovoljno istraženih materija.

Lekovito delovanje:
Bosiljak se koristi za smirenje nerava, grčeva u želucu,lakše mokrenje, lečenje astme i zapaljenja bubrega. Koristi se, takodje, za poboljšanje apetita i protiv nesanice. Semenkama bosiljka leče se mokraćni organi. Bosiljak u narodnoj medicini ima vrlo široku primenu kod lečenja ljudi i životinja. Primenjuje se kod lečenja upala (želudca, creva), kod kašlja, početnih stanja tuberkoloze, kod bolesti mokraćnih organa (bubrega, mehura). Najčešće se primenjuje u obliku čajeva.