ANIŠ

Opis biljke:
Aniš je jednogodišnja biljka koja izraste od 50 do 100 cm visine. Ima granatu, dlačicama pokrivenu šupIju stabljiku, sa belim cvetićima. Donji listovi sastoje se od 3 okruglasto urezana listića, srednji listovi su prstenasti, a gornji listovi su uski i rezdeljeni. Plod jedugačak od 3 do 6 mm jajastog oblika, prema vrhu sužen, a sa strane malo stisnut. Polod je svetlo zelene ili svetlo sive boje.

Stanište:
Rasprostranjena je na planinskom području.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se upotrebljava plod, odnosno zrelo seme koje se sbere samo po suvom vremenu.

Lekovito delovanje:
Seme aniša djeluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospešuje varenje i izbacivanje štetnih sokova iz organizma, čisti krv i jača nerve. Čisti od sluzi pluća, želudac, mehur i bubrege, jača probavne organe, popravlja neurednu menstruaciju i otklanja nesanicu.Mleveni anis brzo gubi ukus i miris, pa ga treba mleti neposredno pre upotrebe. Takodje se koristi u industriji kolača i slatkiša, kozmetičkih proizvoda i u proizvodnju likera. Po čitavom svetu postoje likeri i rakije sa mirisom aniša, poput francuskog pernoa, turskog specijaliteta raki, grčkog uza i makedonske mastike. Pravi aniš se danas upotrebljava tek u neznatnim količinama jer ga je potisnuo zvezdoliki aniš koji ima miris i ukus aniša, ali botanički nije ni u kakvoj vezi sa njim.
Aniš deluje protiv nadimanja, smiruje grčeve i ubrzava probavu. Ako jedete previše masne hrane, jake začine, ili pržena jela, probava se odvija sporije ili je vrlo otežana, a jetra trpi. Nemojte se čuditi mučnini nakon preobilnih masnih i začinjenih obroka. Ostali simptomi (treba paziti kada se javljaju, jer i druge teže bolesti imaju iste simptome!) su povraćanje, glavobolja, vrtoglavica. Pijte tri do četiri puta dnevno čaj od aniša sa pola kašičice meda i svežim listićem mente.