VRBA IVA

Opis biljke:
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog oblika sa prašnicima žute boje, dok su ženski cvetovi vitki i valjkasti, sivo zelene boje. Cvetovi nazvani »mace«pojavljuju se pre listanja. Listovi bele vrbe nalaze se na kratkoj peteljci, dugački su, šiljasti, sitno nazubljeni i sa obe strane obrasli srebrno sivim dlakama. Krhka vrba ima gole listove bez dlaka. Najviše listova ima vrba iva.

Stanište:
Raste oko bara i jezera, oko ribnjaka, uzduž reka i potoka, uz rubove šuma, a ljudi je sade na medjama livada i pašnjaka.

Lekoviti deo biljke:
U proleće se sa tanjih grana guli kora i seku mladice sa mladim listovima.

Lekovito delovanje:
Odavno je poznata kao lekovito sredstvo koje umiruje groznicu, bolove i pospešuje izlučivanje znoja i mokraće, a samim tim i izlučivanje otrovnih materija iz tela. Čaj od vrbine kore posebno se preporučuje kod reumatizma, posebno reumatizma zglobova i gihta. Vrbina kora umiruje bolove i uništava klice pa zbog toga postiže dobre rezultate kod svih katarnih upala želuca i creva. Za spoljnu upotrebu se koristi čaj od vrbine kore za ispiranje kod upale krajnika i desni,od čaja se takodje prave obloge za rane, čireve i kožne osipe.