RUZMARIN

Opis biljke:
Ruzmarin je razgranata biljka oblika grma koja je i zimi zelena. Listovi su nasuprotni, sedeći, čvrsti i uski, dužine 2 do 3 cm. Rubovi listova su celi i prema dole savijeni. Gornja strana lista je tamno zelene boje, a donja sivo bela. Izmedju listova, na krajevima ogranaka razvijaju se pršljenasto na malim peteljkama Ijubicasto plavi cvetovi. Jakog su mirisa, nalik na kamfor, a ljutog, aromatičnog i malo gorkog ukusa.

StaništeB
: Nalazi se na sunčanim i kamenitim stranama obalnog područja , a kao ukrasna biljka uzgaja se po vrtovima i parkovima. Osetljiv je na mraz pa ga je potrebno zaštititi.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se skupljaju cvetovi, izdanci u cvatu i listovi. Cvetovi i biljka se suše u hladu. Čuvaju se u zatvorenim posudama.

Lekovito delovanje:
Ruzmarin je veoma koristan kao lek za poboljšanje cirkulacije krvi, za lečenje slabe probave i tromosti želuca i anemije. Biljka deluje na poboljšanje funkcije jetre i pražnjenja žučnog mehura, a sve to deluje na opšte poboljšanje celog organizma. Koristi se za lečenje uzetosti, reumatizma mišića, nervnih bolova, glavobolje , duševne i fizičke iznemoglosti. Koristi se i kao sredstvo za poboljšanje vida. Za unutrašnju upotrebu priprema se čaj, a za spoljnu upotrebu se koristi alkoholna tečnost koja služi kao sredstvo za masažu.