RUSOMACA

Opis biljke:
Rusomaca je uglavnom dvogodišnja biljka sa vretenastim korenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto rasćepljeni Listovi na stabljici su nerazvijeni i duguljasti. Gornji deo stabljike nosi bele sitne grozdasto složene cvetiće.

Stanište:
Uzgaja se u vrtovima.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se skuplja cela biljka sa cvetićima za vreme cvetanja. Suši se u hladu, nakon čega se sitno isecka i stavlja u tamne posude.

Lekovito delovanje:
Rusomaca je još u srednjem veku bila poznata kao veoma korisna lekovita biljka koja deluje na zaustavIjanje krvarerija, protiv krvavog mokrenja, kod prejake menstruacije, zatim kod krvarenja iz nosa i za zaustavljanje krvi iz rana koje jako krvare. Po tim svojim svojstvima rusomaca je i danas poznata. Sužava krvne sudove pa se zbog toga koristi kod zaustavljanja krvarenja želuca, creva, nosa i rana, bubrega, pluća i matemice. Rusomaca u sebi ima materiju koja deluje na ritmičko skupljanje muskulature maternice i na peristaltiku creva pa se koristi kao sredstvo koje pospešenje trudove i olakšava porodj, zatim kod lenjih i sporih creva. Posebno utiče na regulisanje krvnog pritiska, bez obzira da li se radi o visokom ili niskom. Pomešana sa drugim lekovitim biljkama koristi se u lečenju mnogih bolesti.