PRILIP

Opis biljke:
Prilip je penjacica čija stabljika dostiže visinu od 60 do 150 cm. Svuda se lako penje. Stabljika je četverouglasta sa tvrdim dlakama a samo na člancima odebljala. Listovi imaju jednu izrazitu provodnu žilu, a po 6 do 8 ih je rasporedjeno u pršIjenu. Mali zeleno beli cvetovi smešteni su u pazuhu lista. Prijatnog je i nežnog mirisa a gorka ukusa.

Stanište:
Prilip je jako rasprostranjena biljka, nalazi se na oranicama i livadama, ruševinama, uz puteve i živice, a često i uz grmIje.

Lekoviti deo biljke:
Bere se cela biljka u cvatu.

Lekovito delovanje:
Još u staro doba lekovito delovanje prilipa koristilo se posebno u lečenju žutice. Čaj od prilipa preporučuje se kod vodene bolesti, bolesnog zadržavanja mokraće, kod bolnog mokrenja, kod kamena, otečenih žlezda, katara u mehuru i gojaznosti, katara u želucu i crevima, te kod svih upala jezika. Za spoljnu upotrebu se koristi kod lišaja, egzema, kožnih nečistoća, raka kože i kod svih drugih oštećenja kože. Od svežeg soka i maslaca priprema se veoma korisna i lekovita mast protiv svih kožnih bolesti, kao što su gnojni kožni čirevi, skrufulozne otekline, tvrdokorni čirevi, kvržice na prsima, kožni osipi, gnojni čirevi na prsima, lišajevi.