PODUBICA

Opis biljke:
Podubica je polužbun, visine 10 do 30 cm, sa cetvorouglastim stabljikama, koje su na donjem delu drvenaste. Starije grane su položene, dok su mlade uspravne. Stabljike su pokrivene dlakama. Listovi su parni, na kratkim drškama, eliptičnog oblika, po obodu krupno nazubljeni, sa donje strane pokriveni mekim dlakama, a sa gornje gotovo goli. Cvetovi su bledo crveni, redje beli, obrazuju pršljenove, koji su najčešće okrenutiu na jednu stranu. Cveta od juna do septembra.

Stanište:
Podubica je mediteranska biljka, ali je veoma rasprostranjena i u unutrašnjosti, najčešće na krečnjackim brdskim livadama i kamenjarima, pašnjacima, u svetlim hrastovim i borovim šumama i iznad 1000 m nadmorske visine.

Lekoviti deo biljke:
Razmnožava se semenom. U lekovite svrhe upotrebljavaju se vrhovi grančica u cvetu i list .

Lekovito delovanje:
Podubica se mnogo više ceni i raznovrsnije upotrebljava u narodnoj nego u naučnoj medicini. Pa je u mnogim našim krajevima, naročito u planinskim, jedan od najomiljenijih lekova. Biljka nije otrovna, pa je opravdana njena upotreba za lečenje obolelih organa za varenje. To je narodni tonik koji se upotrebljava u obliku praška, čaja (10 g na 200 g vode), tinkture i dr. Kao mirisno, gorko antiseptično sredstvo upotrebljava se i za lečenje žuci, belog pranja, rana, hemoroida i dr. Vino od podubice (200 g na 1 litar crnog vina ostaviti da stoji 8 dana) upotrebljava se u narodu kao lek protiv slabosti, malokrvnosti i za ispiranje rana.