PISKAVICA

Opis biljke:
Piskavica je jednogodišnja biljka sa stupastim korenom koji uraste duboko u zemlju. Stabljika je okrugla i malo razgranata. Listovi su trodelni i imaju peteljke koje su dlakave i odozgo odebljale. Cvetovi su žuti ili ćuto beli I bez, i nalaze se u pazuhu listova. Cela biljka ima jak i prepoznatljiv miris. Piskavica je jedna od najstarijih lekovitih biljaka. Već u Egiptu stavljali su istucano seme na opekotine, a stari Kinezi i Indijci na skrofulozne rane. Starogrčka medicina i Hipokratovi učenici otkrili su delotvornost piskavice kod bronhijalne upale , jer pospešuje čišcenje od sluzi.

Stanište:
Piskavica potice iz Indije. U zemljama Sredozemlja uzgaja se kao lekovita i kulturna biljka. Raste samoniklo na suvim proplancima, uglavnom iz tla krečnjačkog sastava.U prirodi raste kao polu divlja. Cveta u junu i julu, seme se bere u avgustu.

Lekoviti deo biljke:
Za lekovite svrhe koristi se seme i to samo spoljnje ( iz mahune), koje je slično lanenom semenu. Seme se može kuvati u kašu ili samleti u prah. Samleveno u prah je delotvornije.

Lekovito delovanje:
Piskavica je od davnina poznata kao dobro lekovito sredstvo za rastvaranje sluzi. Sprečava upale, smekšava, pospešuje zarastanje rana. Seme stucano u prah koristi se za pripremanje obloga za ublažavanje bolova gihta (uloga), neuralgije, išijasa i otoka žlezda. Obloge leče teške čireve na koži, stvaranje fistule, gnojenja kostiju, otvorene rane na nogama i čireve na stegnu. Pomešana s drugim lekovitim biljem piskavica se koristi u lečenju mnogih drugih bolesti.