NEVEN

Opis biljke:
Neven je jednogodišnja, uspravna biljka sa razgranatom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su sedeći, duguljasti i nasuprotni. Cela stabljika je prožeta pustenastim dlakama. Cvetna glavica je žute, tamno žute ili narandzaste boje.

Stanište:
Kao omiljeno cveće sadi se po vrtovima i vinogradima, a kao divlji raste na livadama oko naselja.

Lekoviti deo biljke:
Bere se cvet, koji je žute do narandzaste boje, i to celu godinu. Za lek se, za vreme cvetanja skupljaju listovi, a cvetne glavice dok se još nisu rascvetale. Listovi i cvetovi imaju neugodan miris. Najčešće se upotrebljava cvet, a redje vrhovi biljke sa cvetovima. Treba brati jarko narandzaste, debele cvetove, a ne blede i tanke.Moraju se brzo sušiti na promaji, da bi sačuvali prirodnu boju. Latice imaju najveću vrednost.

Lekovito delovanje:
Biljka je baktericidna, i služi kao antibiotik, upotrebljava se za unutrašnje i spoljno lečenje raznih bolesti. Koristi za lečenje gnojnih rana, posekotina, pomaže u lečenju psorijaze, kod impetiga, čireva, opekotina, promrzlina, zatvora, žutice, bolesti želuca i creva, a naročito čireva u želucu i crevima. Od svežih listova i cvetova, domaće svinjske masti i voska priprema se »nevenova« mast koja se veoma uspešno koristi u lečenju rana, otečenih žlezda, rana, osipa i kod kostobolje.