MIRODJIJA

Opis biljke:
Mirodija - Kopar je poznata začinska mirisna biljka koja se gaji, a i sama se razmnožava po vrtovima. To je jednogodišnja biljka sa tanikm, vretenastim korenom. Stabiljka je uspravna, okrugla, izbrazdana, šuplja, visine i do 120 cm. Listovi su od 3 do 4 puta perasto razdeljeni. Donji listovi stabiljke imaju šuplje peteljke, a gornji su sedeći. Na vrhu stabiljke nalaze se sitni cvetovi, izrazito žute boje. Domaćice stavljaju lišće mirodije u krastavce za zimu (u vodi), sosove i drugo, a plod se, na žalost, vrlo malo koristi, iako je plod lekovitiji od lišća. Cela biljka i plod imaju svojstven prijatan začinski aromatičan miris i ukus.

Stanište:
Raste u šumama i šikarama, po medjama, od nižeg do brdskog regiona. Mirodjija je biljka poreklom iz jugoistočne Azije, ali se u kulturi uzgaja u južnim delovima Evrope.

Lekoviti deo biljke:
Droga je zreo plod, redje vrhovi grančica. Najveća koncentracija lekovitih i aromatičnih materija nalaze se u plodovima biljke, ali ima ih i u listovima i cvetovima. Do sada je poznato delovanje eteričnih ulja koja sadrže veliki sadržaj karvana. Sve delotvorne i lekovite materije u biljci nisu ni do danas u potpunosti istražene.

Lekovito delovanje:
Mirodija je, pre svega, dobar, neškodljiv, jeftin i zbog toga svakom pristupačan zacin. To je istovremeno i lek koji se vekovima uspešno koristi protiv gasova, nadimanja, teškoća u organima za varenje.