MAJČINA DUŠICA

Opis biljke:
Majčina dušica je biljka u obliku grma visine od 20 do 30 cm. Ima uske elipsaste sivo zelene listiće sa kratkim peteljkama.Cvetovi su okrugli i nalaze se na vrhovima stabljike, mogu biti roze ili lila boje, jakog i prijatnog mirisa. Zbog svog jakog mirisa koji odbija biljne vaši sadi se pored ruza ili drugog cveća osetljivog na vaši.

Stanište:
Raste na sunčanim mestima.

Lekoviti deo biljke:
Lekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvetu majčine dušice. Treba napomenuti da majčinu dušicu treba brati pažljivo, nikako se ne sme čupati, jer se time biljka uništava. Treba odseći samo gornju polovinu lisnatih grančica i to makazama.

Lekovito delovanje:
Ulazi u sastav lekovitih preparata za lečenje disajnih organa, organa za varenje. Koristi se kao začin, konzervans i antiseptičko sredstvo. Majčina dušica je omiljen lek u narodnoj medicini. Majčina dušica sadrži lako isparljive lekovite sastojke i kuvanjem u otvorenoj posudi oni ispare, pa tako pripremljen čaj nema lekovita svojstva. Čaj pripremljen sa nedovoljnom količinom biljke takodje nema lekovita svojstva.Kod nas se vekovima upotrebljava, pre svega, kao lek za lečenje organa za varenje. Majčina dušica se daje protiv crevnih parazita, naročito protiv dečjih glista. Takodje se koristi za zaštitu u vreme epidemija, pa se preporučuje svakodnevna upotreba čaja od majčine dušice, jer ona ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava.