MACUHICA

Opis biljke:
Macuhica je većinom jednogodišnja zeljasta biljka sa mekanom i šupljom stabljikom. Stabljika je razgranata. Listovi su na dugačkoj peteljci čiji oblici mogu biti: srcasti, jajasti ili duguljasti. Nalaze se nasuprot sa prstasto razdeljenim prostraniin listićima. Cvetovi izrastaju iz pazuha listova i pojedinačno su smešteni na dugačkim peteljkama. Cvetovi kod divlje macuhice ili su manji žuto bele boje, ili veći ljubičaste boje.

Stanište:
Macuhica je veoma rasprostranjena kao korov u vinogradima na pašnjacima i oranicama, kako u niskim tako i u visokim predelima.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se beru cvetovi i cela biljka za vrijeme cvetanja. Uzgojena macuhica u vrtovima i parkovima raznih boja ne bere se u lekovite svrhe!

Lekovito delovanje:
Macuhica se odavno smatra lekovitom biljkom koja čisti krv, umiruje bolove i pospešuje izlučivanje mokraće i znoja. Preporučuje se u lečenju gihta (uloga) i reumatizma, začepljenja vena, raznih krvnih bolesti, bolesti mokraćnih organa, noćnog mokrenja, peska u mokraći, slabosti bubrega i nerava, iscrpljenosti, depresije i grčeva kod male dece. Veoma je cenjena kao lek kod svih vrsta kožnih osipa, egzema, rana, vlažnog kožnog osipa, skrofuloznih oboljenja kože, bubuljica, gnojnih mehurova, svraba kože i dr.