LAVANDA

Opis biljke:
Lavanda je polu grm koji raste na suvim i toplim obroncima. Ona se, inače, uzgaja kao ukrasno bilje u vrtovima i parkovima. Može da naraste do 60 cm. Pri dnu je granasta. Grane su cetverouglaste i nadignute. Listovi su nalik ruzmarinu, sivo zelene boje sa žlezdama na naličju koji su unazad malo svinuti. Cvetovi čine modre pršljenaste klasove. Lavanda ima jak aromatičan miris, a ukus joj je gorak i Ijut.Cvetovi su plavo ljubicast boje. Cveta u julu i avgustu, a za lekovite potrebe beru se listovi i cvetovi pre nego što se otvore. Osušeni cvetovi jakog su mirisa i malo gorkog ukusa. Najčešce se koriste za pripremu čajeva, biljnih kapi, eteričnog ulja, kupki ili inhalacija.

Stanište:
Raste na livadama, na suvim, toplim i krševitim padinama Mediterana.Kod nas raste kao divlja na primorju.

Lekoviti deo biljke:
Bere se vrh stabljike sa cvećem. Poput drugog lekovitog bilja i lavanda postiže bolje dejstvo kada se pomeša sa kamilicom, ruzmarinom ili zalfijom, jer navedene biljke pojačavaju njeno dejstvo.

Lekovito delovanje:
Lavanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje izlučivanje mokraće, menstruaciju, a deluje i na porodjaj. Preporučuje se u lečenju bolesti mozga i nerava, protiv nervoznog lupanja srca, grčeva u crevima, migrene, neurastenije, histerije i sklonosti kod napada nesvestice,akne, masnu kožu, dermatitis, cistitis, psorijazu, ekceme, atletsko stopalo, alergije, astmu, bronhitis, zapaljenje grla, infekcije usne duplje, kašalj, upalu sinusa, konjuktivitis, migrenu, glavobolju, modrice, opekotine, posekotine, uznemirenost, depresiju, stres, hipertenziju, dismenoreju, bol u uhu, neprijatan zadah, teškoće sa varenjem. Lavanda u vidu obloga odlično ublažava opekotine i rane, jer ima snazno antiseptičko dejstvo. Ulje lavande je idealna ‘prva pomoc’. Ono ima isto dejstvo kao alkohol, ali ne peče! Lavanda podstiče regeneraciju tkiva, a povrh svega divno mirise.