KUPINA

Opis biljke:
Kupina je grm sa horizontalno položenim korenom. Korenje tera 1 do 3 metra dugacke grane koje delimično puze po zemlji a delimično se penju po drugim granama. Biljka ima mnoštvo vitkih dugačkih, povijenih i bodljikavih grana. Lišće u obliku dlanova sa testerastim rubovima sastavljeno je od 3 do 5 listova. Cveta u kitama sa cvetićima bele ili bledo roze boje, koji su nalik ružicama. Sastavljeni su od 5 lapova caške, 5 latica vencica i od mnoštva prašnika. Plod je sjajnocrne boje i veom sočan (koštuničasti i birani plod).

Stanište:
Raste veoma često u velikim skupinama na šumskim čistinama i krčevinama, medju grmljem, uz rubove polja, na neplodnom zemljištu.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se u proleće i jesen skuplja koren, mladi listovi, cvetovi za vreme cvetanja, bobice kad su zelene ili zrele.

Lekovito delovanje:

Listovi kupine su dobro i bezazleno sredstvo protiv proliva. Vrlo dobri uspesi postižu se i kod lečenja krvavog proliva. Preporučuje se uzimanje čaja od kupinovih liltova na duže vreme kod krvarenja želuca, upale creva i hroničnog nadražaja slepog creva. Čaj od kupinovih listova čisti krv, pri čemu smanjuje ili leči kožne osipe, lišajeve i druge nečistoće. Isto tako, koristan je i u lečenju anemije. Čaj od osušenog i usitnjenog korena kupine koristi se u lečenju vodene bolesti. Plodovi kupine deluju umirujuće kod nervoznih Ijudi koji pate od nesanice.