KILAVICA

Opis biljke:
Kilavica je jednogodišnja, dvogodišnja, a može biti i višegodišnja sitnozeljasta biljka. Stabljika je polegnuta po zemlji i razgrnata. Listovi su sedeći, goli, sitni, nasuprotni i elipticnog oblika. U pazuhu listova nalaze se skupine od 5 do 12 cvetova, koji su takodje sitni, zeleno žute boje. Crne i sjajne semenke imaju oblik sočiva.

Stanište:
Kilavica je na pojedinim staništima prilično raširena i česta biljka. Raširena je na peskovitim i suvim poljima, neplodnom tlu i pašnjacima.

Lekoviti deo biljke:
Zza lek se bere čitava biljka u cvatu. Biljku je potrebno pažljivo sušiti na senovitom mestu. Ukoliko se ne osuši kako treba, nije lekovita. Sveža biljka je bez mirisa, a osušena ima miris nalik na kumarin. Osušena biljka čuva se u tamnim staklenim posudama. Ne preporučuje se čuvanje u metalnim posudama.

Lekovito delovanje:
Kilavica je odličan lek kod vodene bolesti kao i za lečenje bolesti pluća, bubrega i mehura. Posebno se preporučuje kod upale mokraćnih kanala, bolnog pritiska kod mokrenja, izlučivanja belančevina u mokraći kao i kod kamena i drugih taloženja u mokraćnim organima.