JUKA

Opis biljke:
Juka je zimzelena biljka koja endemski raste u SAD, Meksiku i na Karipskim ostrvima. Spoljnim izgledom malo podseca na palmu, ima debelo i kratko stablo i sabljaste listove. Cvetovi juke oblikovani su kao zvončići koji formiraju velike grozdove oblika piramide, koji mirišu posebno noću. Juka spada u porodicu ljiljana (Uliaceae), a Indijanci je smatraju najlepšom pustinjskom biljkom i vekovima je poštuju. Zbog njene velike isceliteljske moci nazivaju je drvom života. Indijanci su juku mleli u brašno i pekli kolače. Iz korena su cedili sok, pravili sapun za pranje tela. Koristili su je za poboljšanje zgrušavanja krvi pri ranjavanju, za reumatske i kožne bolesti, izlečenje čireva, bubuljica, upale i kao sredstvo za jačanje.
Pozitivni učinci juke utiču na ljudsko telo na mnoge načine, ali najvažnije njeno delovanje je detoksikacijsko.
Prema savremenoj podeli različitih bolesti, hronične upale bolesti debelog creva (katar, polipi, Crohnova Iolest, Colitis ulcerosa) i reumatske bolesti ubrajaju se u hronične bolesti metabolizma. Mnoge lekovite biljke svojim diuretskim delovanjem i ubrzavanjem metaboličkih procesa mogu pojačati izlučivanje otpadnih toksičnih materija iz tela i time bitno poboljšati opšte stanje bolesnika. I u našem delu Evrope postoje lekovite biljke koje imaju detoksikacijska svojstva, poput koprive (Urtica oica, Urtica urens) i kore bele vrbe (Salix alba), ali juka deluje neuporedivo jače i efikasnije.

Juka, uz to, pospešuje i savršeno uskladjuje apsorpciju potrebnih hranljivih materija u crevima, olakšava procese, reguliše i pospešuje razne procese izlučivanja (ekskrecije) nepotrebnih materija iz tela. Od velike je pomoći prvenstveno onima koji boluju od različitih bolesti debelog creva, a takvih je ljudi puno, naročito medju stanovnicima industrijski razvijenih zemalja, posebno medju sredovečnom i starijom populacijom. Iz ovih dobnih grupa skoro svaka treca osoba ima neugodne smetnje i simptome hronične upale debelog creva.

U novije vreme saponin iz juke se vrlo uspešno primenjuje u Iečenju upalnih procesa zglobova. Ova prirodna materija ima mnoga delovanja, poput onih koje imaju humani odnosno animalni steroidi, pa nesteroidni protivupalni lekovi , ali bez njihovog štetnog delovanja na sluznicu organa za varenje. Nakon tretmana jukom od nekoliko nedelja, organizam se jednostavno preporodi i podmladi. Ova biljka izuzetnih lekovitih svojstava poboljšava duhovno telesnu ravnotežu, poboljšava bolje opšte stanje organizma, a sobzirom da pojačava imunitet, štiti od raznih infekcija i bolesti. lstovremeno, snižava nivo holesterola u krvi i štiti organizam od stresa. U čemu je tajna juke i zašto ona ima neuporedivo bolji učinak na organizam od drugih biljaka sa detoksikacijskim svojstvima? Tajna je verojatno u tome što ta biljka opstaje i u izuzetno nepovoljnim klimatskim uslovima , podnosi hladnoću i mraz, sredinom dana nemilosrdne vrućine. Otporna je i na jake orkanske oluje i potpunu sušu koja može trajati mesecima. Ekstrakt juke sadrži brojne enzime, saponin, klorofil, antioksidanse i neke druge materije.

PAŽNJA!
Tokom tretmana jukom treba piti mnogo tečnosti, pa kapsule treba uzimati sa dve caše vode. Dnevni unos tečnosti treba dostići količinu 2-3 litre, da bi se nepoželjne ili toksične materije što lakše odstranile iz organizma. Na početku tretmana može doći do obilnog mokrenja, a ponekad i do proliva u blažem obliku. Kod osetljivih osoba može doći do pada nivoa šećera u krvi (hipoglikemije), a zbog diuretskog dejstva može se javiti blaža hipokaliemija. Sve ove promene su odraz ubrzanih metaboličkih i detoksikacijskih procesa. Pažljivom primenom i početnim doziranjem preparata uz adekvatnu nadoknadu tečnosti i minerala (kalijuma) putem pravilno izbalansirane prehrane bogate kalijumom (po potrebi uz savet nutricionista) ovi neželjeni efekti mogu se ublažiti ili izbeći. Deca ispod 10 godina preparate juke mogu uzimati samo po preporuci lekara.