HMELJ

Opis biljke:
Šišarice hmelja su jajaste, lake, rastresite cvasti, dugačke 3-4 cm, široke oko 2 cm, nešto pljosnate, toplog i gorkog ukusa, prijatnog svojstvenog aromatičnog mirisa (dugo čuvana i pokvarena droga zaudara). Šišarice se lepe za prste. Oko krivudave osovine, dugačke oko 2 m, poredjani su plodni listici unaokolo u cik cak, kao crepovi na krovu. Na njihovoj bazi golim okom se mogu videti, oble, sjajne, prozirne, žute žlezde, koje se mogu lako istresti (lupulin). Plodni listici (brakteje) su vrlo tanki, hartijasti, jajasti, žuto-zelenkasti ili žuti, oko 10 mm dugački i oko 7 mm široki, mrežasto išarani sitnim nervima i lako se mogu odvojiti. Upotrebljava se samo gajen hmelj. Hmelj potice iz istocne Evrope. Kod nas raste uz grmlje po vlažnim mestima kao divlja povijuša

Stanište:
Hmelj potiče iz istočne Evrope. Kod nas raste uz grmlje po vlažnim mestima kao divlja povijuša. Gaji se kod nas i u drugim zemljama u velikim količinama za potrebe pivara. Upotreba hmelja u pivarstvu je novijeg datuma, a u medicini tek od početka XIX veka. Smola lupulina konzerviše pivo sprečavajuci razvoj mlečno-kiselih bakterija, etarsko ulje mu daje prijatan miris, gorke materije gorčinu, a tanin ga bistri taložeći belančevine ječmenog slada. Hmelj se bere u septembru po lepom i suvom vremenu i brzo suši na tavanu ili u zagrejanim sušarama. Dobro osušen hmelj ima lepu zelenu boju. Negde ga pre pakovanja sumporišu radi konzervisanja.

Lekoviti deo biljke:
Za jelo se beru nezreli plodovi veličine prsta.

Lekovito delovanje:
Hmelj je amarum aromatik i sedativ, šišarice su tonik i stomahik svojim gorkim materijama, sedativ svojim etarskim uljem i anafrodizijak lupulinom. Daje se u obliku infuza, alkoholnog ekstrakta ili sirupa protiv smanjenja apetita, teškog varenja, skrofuloze, za umirivanje nerava i stišavanje polne nadraženosti (lupulin) i sl. Smatra se da jastuci punjeni hmeljom pomažu od nesanice. U tu svrhu se u nekim zemljama pune jastuci i dušeci u bolnicama za nervne bolesti. Uzet u većoj količini hmelj izaziva trovanje: gadjenje, povraćanje, glavobolju, usporavanje cirkulacije i dr. Zaposleni na plantažama hmelja često boluju od zapaljenja očiju i kožnih oboljenja.