HAJDUČKA TRAVA

Opis biljke:
Hajdučka trava ili stolisnik je uspravna biljka visine do 80 cm. Boja stabljike je svetlo zelena ili crveno smedja. Ima moštvo perastih listova. Cela biljka ima veoma ugodan miris. Mnogobrojni sitni listovi su ili beli ili purpumo crveni. Cvetovi su skupljeni u cvat na vrhu stabljike. Raste svuda uz puteve i polja u kontinentalnoj klimi, kao samonikla biljka. Cveta belim cvetovima od juna do avgusta. Bere se za vreme cvetanja a listovi do jeseni. Botaničko ime je dato prema grčkom junaku Ahilu –Achillea, i ima značenje da daje snagu.Nadzemni deo biljke u cvetanju sadrži do jedan odsto etarskog ulja (farmakopeja zahteva najmanje 0,13%), vlavonoide, vitamin K, gorku materiju ahilein, smole, stereole, tanine i dr. Etarsko ulje hajdučke trave dobija se destilacijom pomoću vodene pare, a sadrži pinen, cineol, tujon, kamfor, limonen, borneol.

Stanište:
Biljka je rasprostranjena po celoj Evropi. Raste pojedinačno ili u velikim grupama na livadama i pašnjacima.

Lekoviti deo biljke:
Za vreme cvetanja beru se cvetovi s kratkim peteljkama, i cela biljka najviše do 30 cm dužine. Zbog visokog sadržaja gorkih materija i eteričnog ulja, hajdučku travu ili stolisnik ubrajaju u gorke droge.Cveta preko celog leta. Koristi se u obliku čaja za poboljšanje apetita, kod želudačnih tegoba, nadimanja i teškog varenja. U narodnoj medicini se koristi za zarastanje rana kao hemostiptik i ublažavanje bola. Hajdučka trava ulazi u sastav gorkih čajeva, cajeva za čišćenje, pojačano lučenje žuci, za normalizaciju metabolizma i za umirenje. Spolja se upotrebljava kao antiflogistik slično kamilici, za ispiranje, kupke, obloge. Zbog prisustva vitamina C daje se kod krvarenja i hemoroida. Pri upotrebi hajdučke trave treba znati da kod osetljivih osoba može izazvati alergiju. Zato ljudi osetljive kože treba da koriste samo mlade, tek procvetale biljke, a čaj da piju u manjim količinama.
Herba se skuplja tokom letnjih meseci, od juna do avgusta, odsecanjem vršnih delova biljaka dužine 20-25 santimetara, ili se sakuplja samo cvast dužine samo dva santimetra. Odsečeni delovi se vezuju u kite i suše na promajnom mestu ili u sušnici na temperaturi 35-50°C. Suva droga je aromatičnog mirisa, gorkog i malo slanog ukusa. Pošto stabljika ne sadrži lekovite sastojke, bolje je upotreblljavati samo list i cvet. Stoga je droga sa više stabljike manje cenjena. Suva herba pakuje se u vrećce ili kartonske kutije i cuva zaštićena od svetlosti godinu ipo dana.

Lekovito delovanje:
Hajducka trava ili stolisnik čisti i jača krv i organe za varenje. Posebno je korisna za lečenje jetre, slezine, gorušice, žutice, navale krvi u glavu, katara u crevima i želucu, zatim grčeva, groznice, lupanja srca, bolova u krstima i ledjima, neredovnih menstruacija, krvavih i zatvorenih žuljeva, nesanice, raznih osipa i čireva. Čaj od stolisnika korisno deluje i leči ispucane ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod lečenja osipa na koži – psorijaze. Kod psorijaze se uz obloge moraju sprovesti i kure čišcenja krvi. Takodje se upotrebljava kod angine pektoris, i to kao caj. Kod nervnih osoba preporučuje se češće pranje celog tela rashladjenim čajem od stolisnika i to ujutru i uveče. Tople kupke od stolisnika i kamilice ublažuju nervne bolove.
Smanjuje teškoće kod gihta i reumatizma. Povoljna je za lečenje šećerne bolesti, naročito u početnom stadijumu. Korisna je i kod prekomernog krvarenja. Stolisnik spada medu lekovita sredstva koja deluju svojim gorkim ukusom na sluzokožu želuca, pa tako podstiče izlučivanje želudačnog soka, a samim tim pobuduje apetit.
Povoljno deluje na resorpciju hrane. Lekoviti preparati sa stolisnikom, odnosno mešavina čajeva, pomažu kod gastritisa, kolitisa, grčeva u želucu i crevima. Kalijum, koji je sadržan u stolisniku potpomaže rad bubrega i krvotoka, pa tako posredno utiče na rad srca,a uspešno se koristi i kod ženskih bolesti.