GOTU KOLA

Opis biljke:
Tradicionalno se koristi u svrhu pročišćavanja (detoksifikacije) krvi, kao tonik (sredstvo za opšte jačanje organizma, uključujuci povecanje prirodnog tonusa mišica) i diuretik. Opste je prihvaćeno njeno delovanje u lečenju bolesti kože, krvi i nervnog sistema. Gotu kola je dobra za povečanje inteligencije (povećava moć shvatanja i razumevanja), pomaže u transformaciji seksualnih fluida, pomaže pravilnom toku energije izmedu desne i leve strane mozga. Na Dalekom Istoku se koristi(la) protiv lepre (gube) i tuberkuloze. I u homeopatiji se koristi protiv lepre i TBC-a plus protiv sifilisa, psorijaze, cervicitisa, vaginitisa i protiv plikova (engl. blisters). Farmaceutske firme na Zapadu je preporučuju protiv nervnih poremećaja, reumatizma, groznice i za spuštanje povišenog krvnog pritiska. Do neke mere djeluje protiv umora i u tu svrhu se često kombinuje sa ginsengom(žen šen). U kombinaciji sa ginkom, koji poboljšava cirkulaciju (posebno u mozgu), koristi se protiv Alzeheimerove bolesti i bolesti demencija (staračka senilnost, zaboravnost).

Lekovito delovanje:
Njenim korišćenjem je povecana mentalna energija i jasnoća, koncentracija i memorija. Delovanjem na neurotransmitere, poboljšava se strujanje nervnih (elektrohemijskih) impulsa. Gotu kola poboljšava cirkulaciju i u mozgu i u nogama (pa nećete više imati "teške" noge, edeme, flebitis, varikozne vene i sl.), tj. u celom telu. U tom smislu, deluje slično ginku. Gotu kola se primjenjuje kod mnogih tipova rana, da bi pospešila zarastanje i smanjila veličinu ožiljaka koji se formiraju nakon zarastanja. Gotu kola se takodje koristi u terapiji gripa (influence), lupusa eritematozusa, elefantijaze, raka uterusa, bolesti jetre (kao što su ciroza i žutica odn. hepatitis), atrofije mišica. Dobra je za lečenje lezija oka, za pojačanje rasta kose, protiv čira na želucu i bolesti grla. Gotu kola je bez premca u revitalizciji nerava i ćelija mozga. Takodje se koristi za jačanje imunološkog sistema, omogućujuci telu bolju odbranu protiv štetnih faktora koji bi inače ugrozili zdravlje.
Zapaženo je i njeno delovanje na nadbubrežne (adrenalne) žlezde koje se sastoje iz različitih slojeva i svaki od njih (uključujući i srž tih žlezda) lući niz hormona koji su od ogromne važnosti za sve funkcije tela. Gotu kola jača te žlezde i to je jedan od argumenata kojim bi mogli objasniti činjenicu da poboljšava izdržljivost i povećava energetski nivo kod onih koji je konzumiraju. Isto tako treba istaknuti da korišćenje gotu kole olakšava depresivno emotivno stanje i poboljšava varenje. Gotu kola unapredjuje relaksaciju, sklad i harmoniju. To što je gotu kola tonik koji jača žlezde i koji deluje psihostimulativno, ne znači da ona sadrži kofein i srodne štetne materije. Gotu kola nema nikakve veze sa tzv. kola-orasima (Kola-nut) jer ne sadrži nimalo kofeina ni sličnih supstanci. Gotu kola se može uzimati sama za sebe ili u kombinaciji sa biljkama kao što su Uncaria tomentosa, Yucca, Sarsaparilla (Smilax off.), Ginseng (Eleutherococcus senticosus, Panax ginseng), Fo - Ti (Polygonum multiflorum), Saw Palmetto (seremoa repens - sabla), Licorice (Glychyrrhiza glabra/uralensis), Kelp (Laminaria, Macrocystis, Ascophyllum), Cayenne pepper(Capsicum annum/frutescens), takodje sa korenom biljke Ashwagandha (Withania somnifera), korenom biljke Stillingia sylvatica, alfalfom, pa sa već spomenutim ginkom kao i sa raznim drugim biljkama. Studente će možda najviše zanimati činjenica da gotu kola poboljšava pamćenje, dok će svi pod stresom osetiti njeno antistresno delovanje. Spomenimo i to da deluje protiv kongestije pa se kod problema sa sinusima preporučuje uveče i to u dozi od 1/4 kasikice praha. Samlevena u prah često je praktičnija za uzimanje nego da je trošite u obliku čaja. Može se uzimati i sveža biljka kao salata.