GORČICA CRNA

Opis biljke:
Gorčica crna je jednogodišnja biljka sa razgranatim stabljikama i doseže visinu više od 1 metra. Listovi su sa peteljkom, različito izrezani. Gomji listovi su glatki, dok su donji manje dlakavi. Na vrhu stabljike i njenih grana razvijaju se sitni žuti cvetovi u obliku grozda. Mahune su dugacke 2 do 2,5 cm i priljubljene su uz stabljiku. U njima se nalaze semenke tamno-crvene do crveno-cme boje.
Stanište:
Crna gorčica nalazi se kao poludivlja na obalama reka, šljunkovitim i peskovitim mestima. Uzgaja se na tlu bogatom humusom.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se beru zrele mahune iz kojih se vadi sitno seme tamno smedje do crveno-crne boje.

Lekovito delovanje:
U gorušičinom semenu nalazi se otprilike 25 posto ulja. U manjim količinama gorušica pospešuje izlučivanje probavnih sokova i primanje hranjivih materija. Prevelike količine nisu preporučljive jer mogu prouzrokovati nadražaj i upalu želuca i creva, a kod žena smetnje u menstruaciji te upalu jajnika. Gorušičino ulje izlučuje se bubrezima i deluje na izlučivanje mokraće, a veće količine mogu izazvati nadražaje bubrega i smetnje kod izlucivanja mokraće. Najučešće se koristi za spoljnu upotrebu u obliku tzv. gorušičinog testa ili paste. Pasta je izvanredno lekovita jer prodire duboko u tkivo te psotiče razmenu materija i u dubljim delovima tela. U tom smislu gorušičina pasta upotrebljava se kod akutnih upala zglobova i nerava, upale pluća, kod jakog bronhitisa, upale porebrice, prehlada, iscrpljenosti, smetnji u cirkulaciji krvi, upale žučnog mehura, bubrežnih grčeva, angine pektoris, nadimanja u želucu i crevima te kod hronične začepljenosti.