EUKALIPTUS

Opis biljke:
Eukaliptus je poreklom iz Tasmanije i Australije, raste vrlo brzo i dostiže visinu do 80 metara.
Stalni "stanovnici" ovog drveta su koale koje se hrane isključivo njegovim lišćem. Jos jedan kuriozitet o koalama, a to je da se koale kad se najedu lisća , napiju jer lisće u zelucu koale fermetira u alkohol i iz tog razloga koale stalno spavaju. Lišće eukaliptusa je pljosnato i široko, a njegove ivice uvek zauzimaju pravac sever-jug, čime se lišće štiti od preteranog isparavanja na visokim temperaturama. Plod eukaliptusa je u obliku kupe sa poklopcem (eukaliptus znači "onaj koji štiti"). Lišće i plod eukaliptusa imaju veoma prijatnu aromu i koriste se u lečenju oboljenja disajnih organa u vidu sirupa i tableta ili kao eterična ulja. Inače, ovo drvo izuzetno dobro prečišćava vazduh, pa su okoline šuma eukaliptusa veoma zdrava područja.
Danas se uzgaja u mnogim zemljama toplog podneblja. Budući da jako upija vodu iz zemlje, sadi se radi isušivanja vlažnih močvarnih terena, neke vrste upijaju čak I do 500 litara vode dnevno.
Upotrebljava se lišće starijih grana. Lišće je dugačko, kopljasto, najčešće srpasto i pri dnu koso sa kratkom drškom. Dugačko je oko 20 cm, široko oko 5 cm. Lišće je kožasto i golo, sitno bradavičasto, bledo zelene boje. Ako se list gleda prema svetlosti, vide se tačkice koje potiču od šupljina sa eteričnim uljem. U osušenom lišcu ima do tri posto eteričnog ulja čiji je glavni sastojak cineol (eukaliptol).

Stanište:
Australija , Tasmanija, razmnožava se semenom koje se seje krajem marta ili početkom aprila u obradjenu zemlju.

Lekoviti deo biljke:
Ulje i lišće eukaliptusa služe za lećenje organa za disanje, astme, bronhitisa, infekcija gornjih disajnih puteva. Najčešća primjena je u obliku inhalacije.

Lekovito delovanje:
Snižava temperaturu, ima antibakterijska i antvirusna svojstva. Od mirisa eukaliptusa beže komarci. Lišće se dodaje mešavinama čajeva protiv šećerne bolesti, za čišćenje u slučaju zatvora, protiv nervnih bolesti. Ulje eukaliptusa ulazi u sastav raznih preparata za utrljavanje kod reumatičnih oboljenja. Primenjuje se i kod ženskih bolesti u obliku čaja i za kupke. Eukaliptol je glavni sastojak eteričnog ulja koje se dobije destilacijom sa vodenom parom iz svežeg lišća i cvetnih pupoljaka. Eterično ulje je bezbojna ili svetla zelenkasto žuta tečnost , karakterističnog svežeg ukusa koji hladi i jakog mirisa , zbog toga se dodaje u zvakaće gume.