ESTRAGON

Opis biljke:
Estragon potiče iz južnih krajeva Evrope, ali danas raste divlji ili kultiviran u svim evropskim zemljama kao začin. Ima jak i ugodan miris i ljutkast ukus sa malom primesom gorčine. Estragon se upotrebljava kao začin svež i sušen, za salate, živinu, tunjevinu, pikantne sosove, supe i variva, uz divljač, ovčetinu i govedinu. Stavlja se i u ukiseljeno povrce. Senf i sirće od estragona, zbog svog tipičnog ukusa i mirisa, koriste ga samo ljubitelji.
Pradomovina je Rusija i Mongolija, a odatle je preneta u kulturu na ostala područja. Uzgaja se u vrtovima, kao mirodjiska biljka za pripremanje različitih začina. Biljka voli topla i sunčana mesta, a senka, hladnoća i vlaga ne odgovaraju njenom razvoju.
To je biljka cija je stabiljka bogato razgranata, pa ima oblik grma, visine 60 do 120 cm. Listovi su uski i lančasti. Cvetne glavice su skoro okrugle, a jezičasti cvetovi su žute bolje. Biljka ima svojstven, prodoran miris i ugodan aromatičan ukus.

Lekoviti deo biljke:
Cela biljka je lekovita i vrlo aromatična. Od mnogih lekovitih i delotvornih materija na prvom je mestu eterično ulje koje se nalazi u biljci sa relativno velikim procentom (0,1 do 0,5%), gorke materije, tanin i još neke neodredjene i nedovoljno istražene kiseline.

Lekovito delovanje:
U narodnoj medicini poznata su i hvaljena lekovita svojstva ekstragona, naročito kod oboljenja prouzrokovanih razmenom materija. Koristi se u obliku čajeva. Kao začinska biljka upotrebljava se u pripremanju salata, kao dodatak nekim vrstama umaka, kod spremanja povrća za zimnicu,za pripremanje estragon biljnoga sirćeta. Eterična ulja estragona koriste se u parfimeriji pri spremanju razlicitih krema.
Estragon pospešuje apetit, podstiče metabolizam i izlučivanje mokraće, a deluje i protiv crevnih glista.