ECHINACEA

Opis biljke:
Ehinaceu su koristili još indijanci kao lek protiv rana prouzrokovanih kožnim prištevima, aknama i ozeblinama, ali njena najveća upotreba bila je protiv ugriza zmija. Aktivna svojstva biljke otkrivena su krajem XIX veka. zahvaljujući jednom nemačkom doktoru koji je proveo mnogo godina zajedno s indijancima. Od tada biljka je u centru pažnje mnogih studija budući da jača obrambena svojstva organizma. Zbog te karakteristike nalazimo je u mnogim farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima (tretmani protiv bora, iritirane i suve kože). Biljka iz porodice Asteraceae, ima šuplju stabljiku koja dostigne od 50-100 cm visine. Listovi su uski, duguljasti i prekriveni sitnim dlačicama. Cvet je ljubičaste boje. Uzgaja se kao lekovita biljka i ne širi se spontano.

Stanište:
Gaji se kod nas i u drugim zemljama,

Lekoviti deo biljke:
Koren.

Lekovito delovanje:
Kao čaj I kao farmaceutski proizvodi: nalazimo je u obliku ekstrakta , tinkture, kapsula

Delovanje:
Echinacea sadrži mnogo aktivnih materija koja se mogu grupisati ueterična ulja (20 komponenata) jedan od njih laboratorijski pakazuje onkološka svojstva (uništava tumoralne ćelije). Smatra se da eterična ulja podstiču jačanje imunološkog sistema

Indikacije:
Imuno stimulans: jača odbrambeni sistem organizma tako da povećava proizvodnju antitela i leukocita u krvi. Deluje protiv upala i leči putem posebnog enzima koji zaustavlja širenje bakterija i favorizuje proizvodnju tkiva koja leče i zatvaraju rane. Leči kožne rane: akne, čireve, upaljene opekotine, ekceme, upalu kožnih žlezda, ubode i ugrize insekata. Stimuliše jetru i bubrege u procesima detoksikacije. Deluje antiviralno i laboratorijski je pokazao svojstvo uništavanja ćelija tumora. Koristi se kao inegrator sa ostalim lekovima kod raka i AIDS-a. Kod infekcijske bolesti deluje sporije od antibiotika, ali vremenski efekt je duži. Aktivna svojstva biljke nemaju nus pojave, za razliku od farmaceutskih proizvoda. Zato se savetuje njeno korištenje kao preventiva. Koristi se protiv dečjih bolesti, herpesa, gripe, upale sinusa, bronhitisa i bolesti disajnih organa. Leči upalu prostate i mehura (besike).