DJUMBIR

Opis biljke:
Djumbir je tropska začinska biljka koja veoma podseća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korenje je mesnato i debelo kao prst do 20 cantimetara duzine i veoma je aromatično. Aroma korenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svež. Djumbir je veoma ukusan kao začin pa se koristi u razne svrhe , kao dodatak jelima, za kolače, za pivo i likere.

Stanište:
Pradomovina djumbira je jugozapadna Azija , a glavni proizvodjač je Indija a posebno dobar ukus ima djumbir iz Jamajke.

Lekoviti deo biljke:
za lek se koristi koren

Lekovito delovanje:
Ima antiseptičko dejstvo i smiruje kašalj zbog čega se koristi kao dodatak toplim napitcima tokom zime. Ðumbir (Zingiber officinalis) stimulise perifernu i opštu cirkulaciju, zagreva, otklanja grčeve i spazme, stimuliše funkciju jetre, snažan je antioksidans. Koristan kod uklanjanja edema, groznice, raznih mučnina. U kombinaciji sa drugim biljkama pojačava njihovo dejstvo.
Djumbir sa medom je najpoznatiji kućni lek u Americi za lečenje kašlja kod dece. Sok od svežeg djumbira, pomešan sa sokom od svežeg belog luka i meda se koristi kao lek za astmu.

Začin aromatičnog ljutog ukusa daje toplu energiju (ubrzava cirkulaciju) i otklanja probavne probleme. Dodajemo ga kod prehlade u čaj i kod lekovitih napitaka. Otklanja reumatske bolove (rastvara otrovne naslage) kada se koristi kao obloga. Svez djumbir i sušen djumbir su savim raličiti po svojstvima, kao da su u pitanju dve razlicite biljke U kineskoj medicini sušen djumbir je poznat kao Gan-Jiang a svež koren kao Sheng-Jiang.
Svež koren se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma.
Sušen koren, koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd. Sušen i svež djumbir je oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura.
U Kini se djumbir koristi u polovini recepata i biljnih preparata jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomešan.